Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Ολλανδία-Ισπανία: Ένας νέος παγκόσμιος πρωταθλητής γεννιέται!

Η μεγαλύτερη ανά τον κόσμο ποδοσφαιρική στιγμή του 2010 έφτασε! Στις 9.30 το βράδυ, στο  «Σόκερ Σίτι» του Γιοχάνεσμπουργκ (21.30, ΝΕΤ) , οι εθνικές ομάδες της Ολλανδίας και της Ισπανίας θα δώσουν τη μεγάλη μάχη για την επίτευξη της ύψιστης ποδοσφαιρικής διάκρισης: την κατάκτηση του τίτλου της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας.

Πρέπει να γυρίσουμε πάρα πολλά χρόνια πίσω για να βρούμε την τελευταία φορά που σ’ έναν τελικό Μουντιάλ αναμετρήθηκαν δύο ομάδες που καμιά τους δεν είχε στη συλλογή της παγκόσμιο τίτλο. Τριάντα δύο πιο συγκεκριμένα.

Και τότε (1978), όπως και τώρα, μία από τις δύο  φιναλίστ ήταν η Ολλανδία. Και τότε, όπως και τώρα, η άλλη φιναλίστ ήταν ομάδα «latin style» και ουσιαστικά πρωτάρα σε τελικούς (το ότι είχε λάβει μέρος στον τελικό της υποτυπώδους παρθενικής διοργάνωσης το ’30 δεν είναι δυνατόν να αναιρέσει τον χαρακτηρισμό).

Τότε, λοιπόν, η «πρωτάρα», πλην όμως διοργανώτρια, Αργεντινή -«σπρωγμένη» σκανδαλωδώς από τη διαιτησία, λόγω των στενών σχέσεων της ΦΙΦΑ με τη χούντα του Βιντέλα- είχε επικρατήσει στην παράταση (3-1). Η δε μεγάλη Ολλανδία της δεκαετίας του ’70 είχε χάσει τον δεύτερο συνεχόμενο τελικό. Και χρειάστηκε να περάσουν 32 χρόνια (=8 διοργανώσεις) για να πάρει ξανά μέρος στο καταληκτικό ματς που κρίνει την ολόχρυση κούπα των 18 καρατίων.

Καμία σχέση, βέβαια, η τότε Ολλανδία με την τωρινή. Τότε, παρά τους παιχταράδες που  διέθετε, είχε πάνω της και τη στάμπα του «loser». Πλην όμως η τωρινή ομάδα -που έχει κι αυτή τη δικά της αστέρια- έχει πείσει ότι , πάνω απ’ όλα, είναι αποτελεσματική. Μπορεί να μην έχει παίξει μεγάλη μπάλα σε κανένα απ’ τα παιχνίδια της, αλλά έχει έξι νίκες σε ισάριθμα ματς. Κι αυτό, βέβαια, κάθε άλλο παρά συμπτωματικό μπορεί να χαρακτηριστεί.

Απέναντί  της θα βρει μια ομάδα που, προτού ξεκινήσει η διοργάνωση, θεωρούνταν το απόλυτο φαβορί. Με σχετικά νωπές  ακόμα τις δάφνες της Πρωταθλήτριας  Ευρώπης (2008), η Ισπανία βάλθηκε  στην αρχή να στείλει πολύν κόσμο  στον... κουβά, χάνοντας από τους... ξυλοκόπους Ελβετούς. Όμως σιγά σιγά άρχισε -χάρη κυρίως στην κλάση των παικτών που διαθέτει- να βρίσκει τον εαυτό της, με αποτέλεσμα να κάνει στη συνέχεια πέντε στα πέντε. Και αποκλείοντας πανάξια στον ημιτελικό τη Γερμανία, η οποία, μετά τις τεσσάρες σε Αγγλία και Αργεντινή, είχε πλέον αναδειχτεί σε πρώτο φαβορί...

Όπως και  να ’χει, απόψε γεννιέται μια  νέα Παγκόσμια Πρωταθλήτρια. Θα είναι  αυτή η ρεαλίστρια Ολλανδία ή η  καθηλωτική Ισπανία; Θα το ξέρουμε λίγο πριν ή λίγο μετά (αν έχει παράταση) από τα μεσάνυχτα της Κυριακής (ο μεγάλος τελικός θα ξεκινήσει στις 21.30 και θα μεταδοθεί τηλεοπτικά από τη ΝΕΤ).

Χωρίς προβλήματα

Αγωνιστικά, οι ομάδες δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα και πιθανότατα θα ξεκινήσουν με τις  ίδιες ενδεκάδες που ξεκίνησαν και στους ημιτελικούς. Κάποιοι, βέβαια, υποστηρίζουν ότι δεν αποκλείεται να ξεκινήσει αυτή τη φορά ο Φερνάντο Τόρες, εντούτοις το πιθανότερο είναι ο Ντελ Μπόσκε να μην αλλάξει τίποτα, μιας και κόντρα στη Γερμανία η ομάδα του πραγματοποίησε την καλύτερη εμφάνισή της στο Μουντιάλ με τον ντεφορμέ Τόρες να είναι στον πάγκο.

Πιθανές ενδεκάδες:

ΟΛΛΑΝΔΙΑ (Προπονητής Μπερτ Φαν Μάρβαϊκ): Στεκέλενμπουργκ, Μπουλαρούζ, Φαν Μπρόνκχορστ, Χάιτινχα, Ματάισεν, Ντε Ζέουβ, Φαν Μπόμελ, Ρόμπεν, Κούιτ, Σνάιντερ, Φαν Πέρσι.

ΙΣΠΑΝΙΑ (Βιθέντε ντελ Μπόσκε): Κασίγιας, Ράμος, Καπντεβίλα, Πουγιόλ, Πικέ, Τσάβι, Μπούσκετς, Τσάμπι Αλόνσο, Ινιέστα, Πέδρο, Βίγια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!
stavrosalatas@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...