Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Θρίαμβος Τζόκοβιτς στο αυστραλιανό Open

Σε έναν εξαντλητικό τελικό μαραθώνιας διάρκειας έξι ωρών ο Νόβακ Τζόκοβιτς λύγισε την αντίσταση του Ράφαελ Ναδάλ με 3-2 σετ για να υπερασπιστεί τον τίτλο του στο αυστραλιανό Open και να κατακτήσει τον 5ο τίτλο Grand Slam στην καριέρα του.

Ο Σέρβος τενίστας ξεπέρασε τον εαυτό του σε μια μάχη, που θα έφτανε να κριθεί όχι στο ταλέντο των δυο αντιπάλων, αλλά στο ποιος από τους δυο θα κατάφερνε να παραμείνει όρθιος στα πόδια. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι μόνο ένα σετ κρίθηκε σε λιγότερο από μια ώρα (το τρίτο σε 44 λεπτά), κάτι που είναι εμφανές και από τον αριθμό των γκέιμς που παίχθηκαν (5-7, 6-4, 6-2, 6-7, 7-5).


English: Rafael Nadal training in Roland Garro...
Image via Wikipedia
Στο πέμπτο και καθοριστικότερο όλων η εξάντληση φάνηκε να κάμπτει τον Νόλε, όπως είναι το χαϊδευτικό του Τζόκοβιτς, με τον Ισπανό να κάνει το μπρέικ και να φτάνει μια ανάσα από τον τίτλο. Παρόλα αυτά, το νο1 στην Παγκόσμια Κατάταξη άντεξε στην πίεση που του ασκήθηκε και εκμεταλλευόμενος ένα μικρό διάλειμμα, βρήκε ξανά τις χαμένες του δυνάμεις, προκειμένου να επιχειρήσει την τελική του αντεπίθεση, που τον έστειλε στο βάθρο του νικητή.

Αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, στον τελικό της Μελβούρνης από το πρώτο σετ όλα τα σημάδια συνηγόρησαν, ότι θα γινόταν ένα μεγάλο ματς μέχρι τελικής πτώσεως. Ο Ναδάλ ήταν εκείνος που το κατέκτησε με 7-5 γκέιμς μετά από προσπάθεια 80 ολόκληρων λεπτών.

Ο Τζόκοβιτς απάντησε στα δυο επόμενα σετ, τα οποία και πήρε με 6-4 και 6-2, δείχνοντας ότι ίσως όλα ήταν θέμα μέχρι να βρει τον ρυθμό του. Ο Ισπανός, όμως, αντίπαλός του δεν είχε πει την τελευταία του λέξη. Σε άλλο ένα συγκλονιστικό σετ, που έφτασε σε διάρκεια τα 88 λεπτά -όσο σχεδόν ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου- μπόρεσε να φέρει το ματς στα ίσια.

Έτσι, λοιπόν, όλα έμεναν να κριθούν στις λεπτομέρειες του πέμπτου σετ, εκεί όπου ο Νόλε είχε τον τελευταίο λόγο...

«Γράψαμε ιστορία σήμερα. Δυστυχώς δεν γινόταν να υπάρχουν νικητές, αλλά σου εύχομαι τα καλύτερα για το υπόλοιπο της σεζόν. Εύχομαι και ελπίζω, ότι θα έχουμε πολλά ακόμα ματς σαν και αυτό, ελπίζω να είναι πολλοί τελικοί», είπε ο Τζόκοβιτς στον Ναδάλ μετά το τέλος του παιχνιδιού κατά τη διάρκεια της στέψης του, για να πάρει την πληρωμένη απάντηση από τον Ισπανό.
«Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτό το ματς εξαιτίας σου. Ακόμα και που έχασα, ήταν κάτι το συγκλονιστικό για εμένα».

Διάφορα...
- Η μάχη ανάμεσα σε Τζόκοβιτς και Ναδάλ είναι πλέον ο μεγαλύτερος σε διάρκεια τελικός (5 ώρες και 53 λεπτά) στην ιστορία όλων των Grand Slam (Australian Open, Roland Garros, Wimbledon, US Open).
- Το ρεκόρ μέχρι σήμερα κρατούσε ο τελικός στο αμερικάνικο Open του 1988 ανάμεσα στον Ματς Βιλάντερ και τον Ιβάν Λεντλ, που είχε κρατήσει 4 ώρες και 54 λεπτά, με νικητή τον πρώτο.
- Ο Τζόκοβιτς έφτασε τις τρεις νίκες σε αυστραλιανό Open και πέντε κατακτήσεις Grand Slam.
- Στα τελευταία πέντε Grand Slam ο Τζόκοβιτς έχει τέσσερις κατακτήσεις. Το 2011 έχασε μόνο το Roland Garros, στα ημιτελικά του οποίου αποκλείστηκε από τον Ρότζερ Φέντερερ.
- Αυτός ήταν ο τρίτος συνεχόμενος τελικός Grand Slam για τον Ναδάλ που χάνει. Ο Ισπανός έμεινε στους 10 τίτλους.
naftemporiki.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!
stavrosalatas@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...