Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

30.000 Τούρκοι και ο Ερντογάν στο Βερολίνο για το ματς

Μέρκελ και Ερντογάν θα δουν μαζί τον αγώνα
Στην έδρα της θα αισθάνεται ότι αγωνίζεται η Εθνική Τουρκίας το βράδυ της Παρασκευής στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου κόντρα στη Γερμανία, για τα προκριματικά του EURO 2012. Οι Τούρκοι διεθνείς στο χωρητικότητας 74.244 θεατών στάδιο, θα έχουν τη συμπαράσταση 30.000 συμπατριωτών τους, που κατάφεραν να εξασφαλίσουν εισιτήριο. Το ματς θα παρακολουθήσει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, δίπλα στην Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Στο Βερολίνο υπάρχει η μεγαλύτερη τουρκική κοινότητα που αριθμεί σε 200.000 ανθρώπους, ενώ σε ολόκληρη τη Γερμανία ζουν 1,66 εκατ. Τούρκοι. Τα εισιτήρια που αναλογούσαν στους φιλοξενούμενους έγιναν ανάρπαστα και εξαντλήθηκαν σε χρόνο ρεκόρ. Ο Ερντογάν θα μεταβεί στο Βερολίνο όχι για επίσημη επίσκεψη, αλλά για να παρακολουθήσει τον αγώνα, ο οποίος έχει τεράστια βαθμολογική σημασία, καθώς οι δύο αντίπαλοι έχουν από δύο νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια της προκριματικής φάσης.

Το παιχνίδι έχει ξεχωριστή σημασία για τον Μεσούτ Οζίλ, τον Νουρί Σαχίν, καθώς και τον Χαμίτ Άλτιντοπ. Και οι τρεις είναι γεννημένοι στη Γερμανία, οι Οζίλ και Άλτιντοπ στο Γκέλζενκιρχεν, ενώ ο Σαχίν στην πόλη Λίντενστιντ. Ο Οζίλ παρ’ ότι Τούρκος πρώτης γενιάς μεταναστών, επέλεξε να αγωνιστεί με την Εθνική Γερμανίας και θα τεθεί αντιμέτωπος για πρώτη φορά αντιμέτωπος με την ομάδα της χώρας καταγωγής του.

Οι Σαχίν και Άλτιντοπ δεν θέλησαν να απαρνηθούν τις ρίζες τους και αποφάσισαν να αγωνιστούν με την Εθνική Τουρκίας, της οποίας είναι βασικά στελέχη, ενώ ανήκουν σε γερμανικές ομάδες. Ο Σαχίν στην Ντόρτμουντ και ο Άλτιντοπ στην Μπάγερν. Όσον αφορά τον Οζίλ φέτος το καλοκαίρι μετακόμισε από τη Βρέμη και τη Βέρντερ στη Μαδρίτη και τη Ρεάλ.

Το ματς αποτελεί μιαν άτυπη ρεβάνς του ημιτελικού του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2008, όπου στη Βασιλεία η Γερμανία ύστερα από συναρπαστικό αγώνα νίκησε την Τουρκία 3-2 και προκρίθηκε στον τελικό, αλλά ηττήθηκε από την Ισπανία με 1-0.

Στο μεταξύ δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτήθηκαν γιατί η γερμανική ομοσπονδία επέλεξε ως τόπο διεξαγωγής του αγώνα το Βερολίνο, όπου υπάρχει μεγάλη τουρκική κοινότητα, με αποτέλεσμα η Τουρκία να έχει σημαντική υποστήριξη.

Ο γενικός αρχηγός της «νατσιονάλμανσαφτ» Όλιβερ Μπίρχοφ έδωσε μιαν αποστομωτική απάντηση και εξήγησε πως η φιλοξενία υπαγορεύει τη διεξαγωγή του αγώνα στη γερμανική πρωτεύουσα: «Εάν παίζαμε με την Ολλανδία θα επιλέγαμε να διεξαχθεί το ματς σε μια πόλη κοντά στα σύνορα των αντιπάλων μας, όπως για παράδειγμα το Γκέλζενκιρχεν. Για μας είναι δείγμα της φιλοξενίας μας να υποδεχθούμε την Τουρκία στο Βερολίνο, ακριβώς επειδή υπάρχει μεγάλη μεταναστευτική κοινότητα. Σίγουρα η ατμόσφαιρα θα είναι μοναδική με 30.000 Τούρκους στις εξέδρες, αλλά αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα, αφού στους ποδοσφαιριστές αρέσει να αγωνίζονται σε τέτοιες συνθήκες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!
stavrosalatas@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...