Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Η… ακτινογραφία της Μπενφίκα

11 Μαΐου 2013. Η Porto παίρνει στις καθυστερήσεις τη νίκη στο ντέρμπι που κρίνει το πρωτάθλημα και ο Jorge Jesus, προπονητής της Benfica, καταρρέει. Γονατίζει και κλαίει. Οι Αετοί πέρυσι παραλίγο να πάρουν το πρωτάθλημα, παραλίγο να πάρουν το Europa League, παραλίγο να πάρουν το Κύπελλο…


Άγγιξαν τρεις κούπες, τις έχασαν όλες στις λεπτομέρειες, στο τέλος. Από αυτή την άποψη ίσως είναι μια ομάδα που ταιριάζει στον ΠΑΟΚ, ο οποίος έχει έφεση στις ανατροπές και σκοράρει συχνά στο τέλος.


Σε ανοδική πορεία

Κατά τα άλλα οι Πορτογάλοι έχουν το πάνω χέρι. Η Benfica ξεκίνησε τη σεζόν νωθρά. Κι αυτό της κόστισε στο Champions League. Πιθανότατα δεν είχαν ξεπεράσει το σοκ από όσα έζησαν πέρυσι. Και το λέω αυτό γιατί πέρα από το τακτικό κομμάτι ήταν φανερό το πρόβλημα στον πνευματικό και τον ψυχολογικό τομέα. Από εκεί και πέρα όμως και ειδικά μετά τον αποκλεισμό από την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, κάνουν μόνο βήματα προόδου. Δεν τους έχει πτοήσει ούτε η πώληση του καλύτερού τους παίκτη, Matic.

Πριν δούμε μερικά πράγματα για τον τρόπο που αγωνίζεται η αντίπαλος του ΠΑΟΚ, μερικοί αριθμοί. Η Benfica δεν έχει ήττα στα τελευταία 18 ματς. Έχει δεχτεί μόνο 1 γκολ στα τελευταία 11, στο μοναδικό ματς που δε νίκησε. Οι 6 από τις τελευταίες 10 νίκες έχουν έρθει με 2-0, το σκορ της καλής ομάδας όπως λένε οι ειδικοί. Με 2-0 επικράτησε και στα ντέρμπι που έδωσε μέσα στο 2014, με Porto και Sporting. Σε δύο αναμετρήσεις που κυριάρχησε απόλυτα. Και κάπως έτσι βρίσκεται πρώτη, στο +4 από τους Δράκους και στο +5 από την ομάδα του Leonardo Jardim. Πώς παίζει όμως; Υπάρχουν σημεία στα οποία μπορεί να χτυπήσει ο ΠΑΟΚ; Για πάμε να δούμε.

Δεμένη άμυνα, αλλά όχι γρήγορη

Κάτω από τα δοκάρια εδώ και δύο μήνες κάθεται ο… αναπληρωματικός τερματοφύλακας. Ο Jan Oblak πήρε τη θέση του Artur Moraes, όταν ο τελευταίος τραυματίστηκε στην αναμέτρηση με την Olhanense. Σε 10 αγώνες φέτος, έχει δεχτεί 1 γκολ. Στα 21 του έχει ήδη 3 συμμετοχές στην εθνική Σλοβενίας και βρίσκεται στο στόχαστρο της Juventus. Είναι γρήγορος, καλός μακριά από την εστία του (όχι τόσο πολύ ψηλά) κι έχει καλά ρεφλέξ. Πέρα από αυτά πασάρει καλύτερα από τον Moraes.

Μπροστά του βρίσκονται τις περισσότερες φορές οι Pereira, Luisao, Garay και Siqueira. Δεμένη τετράδα, που λειτουργεί αρκετά καλά, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα γρήγορα. Ο Garay δε θα παίξει στην Τούμπα κι αυτό σίγουρα είναι πλήγμα για την ομάδα του Jesus, καθώς μαζί με τον Luisao κατάφερναν το τελευταίο διάστημα να καλύπτουν το πρόβλημα ταχύτητας κι ευκινησίας που έχουν. Με όπλο την καλή τους χημεία και το σωστό κι έγκαιρο διάβασμα του παιχνιδιού.

Τη θέση του Αργεντινού θα πάρει μάλλον ένας Βραζιλιάνος. Ο Jardel, που σίγουρα δεν είναι στο επίπεδο του συμπαίκτη του. Ο ΠΑΟΚ μπορεί αν παίξει γρήγορα και κάθετα να βρει ευκαιρίες για γκολ. Επιρρεπής στα λάθη κι αδύναμος αμυντικά είναι ο Maxi Pereira στα δεξιά, παρότι το τελευταίο διάστημα παρουσιάζεται πιο συγκεντρωμένος και πειθαρχημένος. Κι αυτός και ο Siqueira στο άλλο άκρο, συχνά προωθούνται και δημιουργούν ρήγματα στην αντίπαλη άμυνα. Μάλιστα σε μερικά από τα τελευταία ματς, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό με τη Sporting, τους βλέπουμε πιο συχνά πάνω από το κέντρο, παρά κοντά στην περιοχή της ομάδα τους.

Fejsa και Perez

Ο λόγος είναι ο Fejsa. Ο Σέρβος είναι ουσιαστικά ο αντικαταστάτης του Matic. Παίζει τη θέση διαφορετικά κι αυτός είναι ένας από τους λόγους που η Benfica έχει αλλάξει μερικά πράγματα στο παιχνίδι της. Αυτός και τα προβλήματα τραυματισμού του Cardozo. Ας μείνουμε όμως στον πρώην παίκτη του Ολυμπιακού. Ο οποίος παίζει πολύ κοντά στα στόπερ, συχνά ανάμεσά τους. Πολλές φορές παίρνει την πρώτη πάσα από τον Oblak με σκοπό να ξεκινήσει της επιθέσεις της ομάδας του. Αυτό επιτρέπει στους Luisao και Garay να απλώνονται και στους πλάγιους μπακ να παίζουν πιο ψηλά.

O Fejsa εκτός από βοήθειες στο χτίσιμο των επιθέσεων, δίνει καλύτερη ισορροπία στην άμυνα και ταυτόχρονα περισσότερη σκληράδα από αυτή που πρόσφερε ο Matic. Στο τελευταίο κομμάτι σημαντική είναι η συνεισφορά του Enzo Perez, μάλλον του καλύτερου παίκτη των Αετών φέτος. Αρκετοί στην Πορτογαλία θεωρούν πως είναι ο Matic του 2014.

Ο Αργεντινός πήγε στην Benfica ως ένα οχταροδεκάρι με καλή τεχνική και πάσα, που έπαιζε και στα πλάγια. Με τον Jesus έχει καθιερωθεί ως δεύτερος χαφ κι έχει βελτιώσει τις αμυντικές του αρετές. Είναι εξαιρετικά εργατικός κι αποφασιστικός, διαβάζει καλά το παιχνίδι, παίρνει σωστές αποφάσεις, κάνει συχνά τάκλιν, καλύπτει τρύπες, είναι καλός συμπαίκτης και συχνά είναι αυτός που βγάζει την ομάδα μπροστά. Κάποιες φορές σκοράρει, όπως στο ντέρμπι με την Sporting. Για να πάρει αποτέλεσμα ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να τον περιορίσει.

4-4-2

Κι αφού ο Perez κάνει εξαιρετική σεζόν, ο Cardozo έχει χάσει πολλά ματς και ο Matic πωλήθηκε, η Benfica παίζει 4-4-2. Μιλάμε για ένα 4-4-2 που κάποιες φορές θυμίζει ρόμβο, κάποιες φορές γίνεται 4-2-3-1/4-4-1-1 κι άλλες πλησιάζει το 4-3-3. Ουσιαστικά ο Fejsa είναι ο παίκτης που μένει κοντά στην άμυνα για να την προστατεύει κι από εκεί και πέρα ο Perez κινείται αρκετά μέτρα πιο μπροστά του.

Στο πλάι παίζουν οι Gaitan και Markovic. Αν και περισσότερο παίζουν κεντρικά. Αμφότεροι συγκλίνουν και συνεργάζονται με τον Perez, αλλά και τον Rodrigo. Τον Ισπανό με βραζιλιάνικη καταγωγή, που είχε αποκτήσει η Benfica από τη Real πριν 4 χρόνια και φέτος κάνει την καλύτερή του σεζόν. Είναι ένας παίκτης γρήγορος, κινητικός, με καλή ντρίμπλα που βγαίνει και μακριά από την περιοχή και στο πλάι, ενώ φέτος σκοράρει πιο εύκολα.

Ταχύτητα, κίνηση, πίεση

Η κίνηση (πάντα εξαιρετικός χωρίς την μπάλα ο Lima, που παίζει στην κορυφή) και η ταχύτητα (από τα προτερήματα των Gaitan, Markovic) είναι από τα βασικά επιθετικά όπλα της Benfica. Το καλό για τον ΠΑΟΚ είναι πως ο Gaitan δε θα παίξει. Ο Sulejmani, που είναι ο πιθανότερος αντικαταστάτης, είναι επίσης γρήγορος, αλλά δε διαθέτει τα ποιοτικά χτυπήματα του Αργεντινού.

Η ομάδα του Jesus έχει καταφέρει να παίζει σε πολύ υψηλό επίπεδο, χωρίς τους Matic και Cardozo. Για πολλούς μάλιστα χωρίς αυτούς τους δύο είναι πιο ισορροπημένη ομάδα, αλλά και περισσότερο ρευστή κι απρόβλεπτη (παίρνει γκολ από 4-5 παίκτες). Το πρέσινγκ (συνήθως επιλέγει να πιέσει όταν ο αντίπαλος περάσει το κέντρο) και η αμυντική της οργάνωση (πειθαρχημένοι όλοι οι παίκτες και διάθεση ακόμα κι από τους Rodrigo, Gaitan και Markovic να δώσουν βοήθειες στην άμυνα) απέναντι στις Porto και Sporting ήταν κατά διαστήματα υποδειγματικά.

Αδυναμίες

Προβλήματα όπως είπαμε έχει στην άμυνα όταν πρέπει να τρέξει. Κενά υπάρχουν κάποιες φορές στα άκρα της, ειδικά όταν τα μπακ ανεβαίνουν και οι πλάγιοι επιθετικοί έχουν συγκλίνει. Αν ο αντίπαλος χτυπήσει γρήγορα στην κόντρα μπορεί να βρει φάσεις για γκολ. Επίσης εμφανίζει δυσκολίες όταν τα στόπερ της ή τα χαφ της (κυρίως ο Fejsa) πιεστούν. Τρύπες δημιουργούνται σε περιπτώσεις που ο Fejsa πέφτει πολύ πίσω και οι Markovic, Gaitan μένουν ψηλά και κοντά στη γραμμή. Σε αυτές τις στιγμές υπάρχουν κενά στον άξονα τα οποία ο αντίπαλος μπορεί να εκμεταλλευτεί αν πιέσει και καταφέρει να κλέψει την μπάλα.

Η Benfica επιθετικά χωρίς τον Cardozo δεν έχει μια επιβλητική παρουσία στην περιοχή, γεγονός που κάποιες φορές τη δυσκολεύει όταν βρίσκει κλειστές άμυνες. Επιπλέον σπαταλάει κι αρκετές ευκαιρίες, αφού λείπει ο παίκτης με το εύκολο γκολ, που θα τελειώσει τις σημαντικές φάσεις που θα του παρουσιαστούν.

Ο ΠΑΟΚ θα βρει απέναντί του μια ομάδα που είναι καλύτερη, διαθέτει ποιότητα και ταχύτητα, έχει ομοιογένεια και δουλεύεται αρκετό καιρό μαζί, βρίσκεται σε ανοδική πορεία, αλλά δεν είναι αχτύπητη. Και το πιο σημαντικό είναι πως έχει ως βασικό στόχο της το πρωτάθλημα. Αντίθετα ο Δικέφαλος ψάχνει μέσω της Ευρώπης να αλλάξει το κλίμα. Αν καταφέρει να μην ανοιχτεί πολύ, μείνει συμπαγής, κατεβάσει τον ρυθμό, αντεπεξέλθει όταν η Benfica πρεσάρει και χτυπήσει με ταχύτητα στην επίθεση αυξάνει τις ελπίδες του για καλό αποτέλεσμα
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!
stavrosalatas@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...