Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Πώς η Ελλάδα θα συμμετάσχει στο Μουντομπάσκετ - όλο το παρασκήνιο

Το ελληνικό μπάσκετ θα δώσει το παρών στην κορυφαία διοργάνωση του αθλήματος το φθινόπωρο στα γήπεδα της Ισπανίας.


Επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά που μας έφερναν από την αρχή ως φαβορί για την απόκτηση της wild card (κάρτα πρόσκληση ουσιαστικά) η Διεθνής Ομοσπονδία Μπάσκετ (FIBA), έπραξε το αυτονόητο, δίνοντας και στη χώρα μας το ένα από τα τέσσερα εναπομείναντα εισιτήρια που είχαν απομείνει για τις χώρες που δεν είχαν καταφέρει να πάρουν την πρόκριση μέσω προκριματικών στις ηπείρους τους.


Μαζί με την χώρα μας, την πολυπόθητη κάρτα συμμετοχής πήραν η Τουρκία, η Βραζιλία αλλά και η Φινλανδία (!) που έκανε τη μεγάλη έκπληξη παίρνοντας το εισιτήριο μετά την απόσυρση της Κίνας που ήταν το φαβορί για μια πρόσκληση.

Οι Φινλανδοί ουσιαστικά εξαργύρωσαν την εξαιρετική εμφάνισή τους στο περσινό Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας, όπου και αποτέλεσαν την έκπληξη της διοργάνωσης, δυστυχώς νικώντας μεταξύ άλλων και την εθνική μας ομάδα.

Η Βραζιλία, που δεν έχει λείψει ποτέ από Παγκόσμιο Κύπελλο, εξαργύρωσε όχι μόνο την ιστορία της αλλά και το γεγονός ότι είναι η επόμενη διοργανώτρια των Ολυμπιακών Αγώνων, που θα φιλοξενήσει στο Ρίο το 2016.

Η Τουρκία έχοντας αναλάβει ουσιαστικά και ως βασικός χορηγός της Ευρωλίγκας, είχε εκτός από το χρήμα και τις απαραίτητες δημόσιες σχέσεις για να πάρει το εισιτήριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες, είχε δημιουργηθεί ξαφνικά θέμα με το Κατάρ το οποίο παρά την αγωνιστική του ανυπαρξία (θα ήταν ο σάκος του μποξ σε όποιον όμιλο και αν έπεφτε) είχε καταθέσει τη μεγαλύτερη οικονομική προσφορά, οι πληροφορίες λένε πάνω από 2.5 εκατ. δολάρια!

Όσο για τους Ιταλούς, επέλεξαν πριν από λίγες μέρες τη γνωστή τακτική αποπροσανατολισμού στο οποίο είναι μάστορες. Δήθεν αποσύρθηκαν επειδή δεν είχαν να δώσουν τα 800.000 ευρώ στα οποία ανέβασε τελικά η FIBA τον πλειστηριασμό για κάθε χώρα. Μα καλά τώρα το πήραν είδηση οι γείτονες ότι δεν έχουν τα χρήματα, καθώς έχουν καταθέσει την πρόταση μαζί με άλλες 14 χώρες εδώ και τρεις μήνες;

Απλά όταν ο κ.Πετρούτσι, πρόεδρος της ιταλικής ομοσπονδία, σε πρόσφατο ταξίδι του στα γραφεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας έκανε διερευνητικές επαφές έπεσε πάνω σε…τοίχο.

«Η Ελλάδα έχει τρεις παίκτες αυτή τη στιγμή που είναι πασίγνωστοι και πολύ δημοφιλείς στην Ισπανία όπου και θα γίνει το Μουντομπάσκετ. Είναι ο Μπουρούσης που παίζει στη Ρεάλ, ο Παπανικολάου στη Μπαρτσελόνα και ο Σπανούλης που τον ήθελε η Μπαρτσελόνα. Εσείς τι έχετε ;Επίσης η Ελλάδα έχει τρεις παίκτες διεθνείς στο ΝΒΑ, ενώ καλύπτει και όλα τα κριτήρια, με εξαιρετική πορεία στις μεγάλες διοργανώσεις, μεγάλο ενδιαφέρον της τηλεόρασης για το μπάσκετ και φυσικά το άθλημα να είναι εξαιρετικά δημοφιλές στη χώρα» ήταν η απάντηση που πήρε από τους διοικούντες την FIBA ο Ιταλός πρόεδρος και αποχώρησε σαν βρεγμένη γάτα, αποφασίζοντας για λόγους εντυπωσιασμού να κάνει ηρωική αποχώρηση και να ρίξει το ανάθεμα σε FIBA, και κυρίως σε Ελλάδα και Τουρκία επειδή σε εποχές κρίσης ξόδεψαν τόσα χρήματα (800.000 ευρώ).

Η ελληνική ομοσπονδία δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό κορβανά και όλο το ποσό καλύφθηκε από την χορηγία της Eurobank που έχει.

Ουσιαστικά επένδυσε αυτό το ποσό για να έχει πολύ μεγαλύτερο όφελος η ΕΟΚ στη συνέχεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον δύο χορηγοί και η παρουσία της εθνικής στο κορυφαίο ραντεβού του καλοκαιριού (και ουσιαστικά αυτόματα και στο επόμενο Ευρωμπάσκετ της Ουκρανίας) κρατάει το ελληνικό μπάσκετ πολύ ψηλά και προσελκύει το ενδιαφέρον και άλλων χορηγών.
Επίσης αξίζει να σκεφτεί κανείς ότι αν πηγαίναμε σε διαδικασία προκριματικών για το Ευρωμπάσκετ, θα είχαμε τουλάχιστον πέντε δύσκολα (από οικονομικής άποψης) ταξίδιαμ το συνολικό κόστος των οποίων θα κάλυπτε σχεδόν το 1/3 των χρημάτων που έδωσε τώρα η ΕΟΚ για να καταθέσει την υποψηφιότητα.

Συνεπώς τα κέρδη είναι πολλαπλά, όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο και θα φανεί σε εύλογο διάστημα χρόνου.

«Η διαφήμιση για το ελληνικό μπάσκετ και την εθνική μας είναι μεγάλη και το κέρδος είναι πολύ μεγαλύτερο από το ποσό που ξοδέψαμε και το οποίο δεν επιβάρυνε ούτε ένα ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ελληνικής ομοσπονδίας Γιώργος Βασιλακόπουλος που επέλεξε να βρει όλα τα χρήματα από το βασικό χορηγό της εθνικής και της ομοσπονδίας, απορρίπτοντας άλλες προτάσεις που ενδεχομένως θα είχαν δημιουργήσει τροφή για συζήτηση...

Τη Δευτέρα επίσης στη Βαρκελώνη θα διεξαχθεί και η κλήρωση των ομίλων, όπου οι 24 ομάδες της τελικής φάσης θα χωριστούν σε τέσσερα γκρούπ των έξι ομάδων, από όπου οι τέσσερις πρώτες κάθε ομίλου θα προκριθούν στην επόμενη φάση, αυτή των «16» από όπου και θα ξεκινήσουν τα νοκ άουτ ματς μέχρι και τον τελικό.

Θυμίζουμε τις 24 χώρες της τελικής φάσης: ΗΠΑ, Γαλλία, Ισπανία, Ελλάδα, Λιθουανία, Σλοβενία, Ουκρανία, Κροατία, Σερβία,Τουρκία, Φινλανδία Αργεντινή, Βραζιλία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Πουερτο Ρίκο, Μεξικό, Δομηνικανή Δημοκρατία, Ανγκόλα, Σενεγάλη,Αίγυπτος, Ιράν, Φιλιππίνες, Κορέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!
stavrosalatas@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...