Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Παναθηναϊκός για πολλά… γούστα 76-67 τη Φενέρ


Οι «πράσινοι» σε ένα παιχνίδι που θα μείνει γραμμένο για πάντα στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ, τίμησαν τον μεγάλο Ζέλικο Ομπράντοβιτς και με μια μαγευτική εμφάνιση επικράτησαν της Φενέρ με 76-67 παίρνοντας και την διαφορά -Παίκτες από άλλη διάσταση οι Μπράμος και Φώτσης.

Χίλιες νύχτες μαγικές και… ονειρεμένες είχαν την ευκαιρία να ζήσουν απόψε στο ΟΑΚΑ οι φίλοι του Παναθηναϊκού. Μετά την εκπληκτική βράβευση που είχε ετοιμάσει η διοίκηση της ομάδας προς τιμήν του μεγάλου Ζέλικο Ομπράντοβιτς, πήραν σειρά ο Φραγκίσκος Αλβέρτης και οι παίκτες του. Ο Παναθηναϊκός με μια εκπληκτική μπασκετική παράσταση έπαιρνε μια σπουδαία νίκη με 76-67 παίρνοντας και την διαφορά από την ομάδα του «Ζοτς». Από άλλο πλανήτη ο Μπράμος με 23 πόντους (ρεκόρ καριέρας) και 7/7 τρίποντα. Συγκλονιστικός ο Αντώνης Φώτσης.


Ο Παναθηναϊκός μπήκε πολύ δυνατά από το ξεκίνημα του παιχνιδιού με επιθετική άμυνα και διάθεση στην επίθεση να βρει το μις ματς. Ο Ματσιούλις πήγαινε συνεχώς στο χαμηλό ποστ για να μπορέσει να εκμεταλλευτεί το ύψος του και με ελεύθερο τρίποντο από την γωνία ο Ρόκο Λένι Ούκιτς έδωσε προβάδισμα στην ομάδα του με 5-2 στο δεύτερο λεπτό. Η απάντηση της Φενέρ, όμως, ήταν άμεση και ύστερα από τρίποντο του Μπιέλιτσα, 5-5, ακολούθησε σερί 0-4 με τον Ζόριτς να κάνει το 5-9. Οι «πράσινοι» προσπάθησαν να απειλήσουν μέσα από την ρακέτα με τον Διαμαντίδη περνάει την μπάλα στον Λάσμε. Κέρδος για τον Παναθηναϊκό ήταν μόλις ένας πόντος, 6-9, ενώ στην συνέχεια μετά από λάθος του Διαμαντίδη οι φιλοξενούμενοι έτρεξαν και πάλι στον αιφνιδιασμό και έκαναν το 6-11 στο 5’ με κάρφωμα του Μπογκντάνοβιτς.

Η διαφορά ανέβηκε κι άλλο για τους Τούρκους, αφού αρχικά εκμεταλλεύτηκαν την αστοχία του Φώτση και στην συνέχεια με τρίποντο ο Πρελτζιτς έκανε το 6-14. Ο Παναθηναϊκός, όμως, αντέδρασε άμεσα και με δύο τρίποντα των Μπράμος και Φώτση μείωσε σε 12-16. Στην άμυνα, όμως, τα πράγματα δεν κυλούσαν όπως θα ήθελε ο Φραγκίσκος Αλβέρτης και ο Μπιέλιτσα με ένα ακόμα αμαρκάριστο τρίποντο βρήκε την ευκαιρία και το χώρο που ήθελε και έκανε το 12-19. Όσο το δεκάλεπτο κυλούσε προς το τέλος του ο Παναθηναϊκός ξεκινούσε ένα βρίσκει ρυθμό. Η άμυνα γινόταν όλο και πιο δυνατή, ο Μπατίστ, έπαιζε το… ξύλο της αρκούδας με τον Σέκουλιτς, ενώ Ούκιτς και Ράιτ έτρεχα σα… δαίμονες. Αποτέλεσμα ο Κροάτης με γκολ-φάουλ να κάνει το 16-19, ενώ ο Ράιτ στην εκπνοή του δεκαλέπτου έχασε μια μοναδική ευκαιρία να μειώσει ακόμα περισσότερο.

«Διάβαζαν» κάθε φάση οι «πράσινοι»

Και το πράγμα γινόταν ακόμα καλύτερο για τον Παναθηναϊκό. Οι «πράσινοι» στο ξεκίνημα και της δεύτερης περιόδου έδειχναν ένα ακόμα πιο… σκληρό αμυντικό πρόσωπο απέναντι στους παίκτες του Ομπράντοβιτς. Με Μπατίστ από τα παλιά να κάνει ότι θέλει στην ρακέτα του Παναθηναϊκού και τον Ράιτ να τρέχει ασταμάτητα οι «πράσινοι» έφτασαν το σερί τους στο 10-0 με τον Αμερικάνο να «γράφει» το 22-19. Οι γηπεδούχοι είχαν επιβάλλει τον ρυθμό τους στο παιχνίδι και ήταν ξεκάθαρο. Ακόμα και τη στιγμή που η Φενέρ πέρασε μπροστά με πέντε προσωπικούς πόντους του Ονάν, 27-28, ο Ράιτ δεν έχασε χρόνο και έδωσε και πάλι το προβάδισμα στην ομάδα του. Την ίδια ώρα ο Αλβέρτης έκανε πιο.. ελαφρύ το σχήμα της ομάδας του αποσύροντας τον Φώτση και περνώντας στην θέση «4» τον Γιόνας Ματσιούλις, πάνω στον Λίνας Κλέιζα. Ο Ομέρ Ονάν είχε βαλθεί να κάνει ζημιά στον Παναθηναϊκό και με δύο ακόμα πόντους του έδωσε προβάδισμα στη Φενέρ με 29-32.

Όμως ο Παναθηναϊκός ήταν «καυτός» και.. γρήγορος. Ο Μπράμος χωρίς πολλά-πολλά ισοφάρισε σε 32-32, ενώ ο Ζακ Ράιτ με κλέψιμο στην άμυνα και κάρφωμα στον αιφνιδιασμό έδωσε και πάλι προβάδισμα στον Παναθηναϊκό,34-32, με τον Ομπράντοβιτς να καλεί άμεσα τάιμ άουτ για να κόψει τον ρυθμό των «πράσινων». Ο Ράιτ ήταν εξαιρετικός, «διαβάζοντας» κάθε φάση και με νέο καλάθι έκανε το 36-33 με την αντίστροφη μέτρηση του τελευταίου λεπτού του ημιχρόνου να έχει ξεκινήσει. Οι «πράσινοι» είχαν πλήρως τα ηνία της αναμέτρησης και αυτό αποτυπώθηκε με τον καλύτερο τρόπο και στη λήξη του ημιχρόνου όπου ο Διαμαντίδης με γκολ-φάουλ έκανε το 41-37, ενώ οι διαιτητές δεν μέτρησαν καλάθι του Ζακ Ράιτ στην εκπνοή. Δεν το μέτρησαν… κακώς, μιας και η προσπάθεια του Αμερικανού έγινε εντός χρόνου.

Ζώνη ο Ομπράντοβιτς, «καυτός» ο Παναθηναϊκός

Η Φενέρ μπήκε στο δεύτερο ημίχρονο θέλοντας να εκπλήξει τους «πράσινους» και τα.. κατάφερε. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς επιστράτευσε… ζώνη και μπλόκαρε για ένα γεμάτο τρίλεπτο τους παίκτες του Παναθηναϊκού. Οι φιλοξενούμενοι έκαναν σερί 0-6 και προηγήθηκαν με 41-43. Μετά από τρία λεπτά και 20 δεύτερα ο Διαμαντίδης συνδέθηκε με το καλάθι των Τούρκων και  τρίποντο έκανε το 44-43. Τον αρχηγό μιμήθηκε και ο Μάικ Μπράμος και έκανε το σκορ 47-43. Λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα οι διαιτητές είχα.. κλείσει τα μάτια σε καθαρό αντιαθλητικό φάουλ που είχε γίνει από τον Ονάν πάνω στον Διαμαντίδη για αποφευχθεί ο αιφνιδιασμός του Παναθηναϊκού.

Ο Μπράμος ήταν «καυτός» και με τον 14ο πόντου (με νέο τρίποντο) έκανε το 50-45 στο 26’, με το ΟΑΚΑ να παίρνει… φωτιά. Η Φενέρ είχε όμως την απάντηση και αντέδρασε άμεσα μειώνοντας σε 50-49 με καλάθι του Πρελντζιτς ο οποίος «μάχονταν» με τον Μπράμος για τον ρόλο του κορυφαίου. Ο Παναθηναϊκός είχε πολλά ακόμα να βγάλει πάνω στο παρκέ, με τον Φώτση να κάνει την διαφορά και να σηκώνει ένα ολόκληρο ΟΑΚΑ στο… πόδι.  Με φοβερές άμυνες πάνω στον Κλέιζα και πέντε σερί πόντους με ένα τεράστιο τρίποντο στην εκπνοή του δεκαλέπτου ο Έλληνας παίκτης έκανε το 58-49.

Ο Παναθηναϊκός συνέχιζε να… τρελαίνει κόσμο. Στην πρώτη φάση της τελευταίας περιόδου ο Μπράμος με τρίποντο έδωσε στην ομάδα του την μεγαλύτερη διαφορά, 61-49, με τους παίκτες του Αλβέρτη να ελέγχουν πλήρως την κατάσταση. Οι «πράσινοι» με «όπλο» τους την άμυνα και τον Φώτση είχαν.. κλείσει τις διόδους για το καλάθι τους, ενώ αν ήταν πιο προσεκτικοί στην επίθεση θα είχαν μεγαλώσει ακόμα περισσότερο την διαφορά.

Στο 33ό Δημήτρης Διαμαντίδης με κίνηση που φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του έκανε το 63-51 και τον Ομπράντοβιτς… έξαλλο. Και το πράγμα γινόταν όλο κα καλύτερο. Ο Μπράμος δεν έχανε ούτε με.. αίτηση και με νέο τρίποντο «έγραφε» το 66-51. Ο Αλβέρτης για μία ακόμα φορά επέλεξε να αντιμετωπίσει τους Κλέζα και Μπιέλιτσα με Φώτση και Ματσιούλις.

Όσο η ώρα περνούσε ήταν δεδομένο πως η Φενέρ θα αντιδρούσε με όποιο τρόπο μπορούσε. Οι Τούρκοι εκμεταλλεύτηκαν δύο λάθη του «τριφυλλιού» και με τέσσερις πόντους μείωσαν σε 68-57, με τον Αλβέρτη να μη χάνει χρόνο και να καλεί άμεσα τάιμ άουτ. Ο Κλέιζα «μίλησε» την κατάλληλη στιγμή για την ομάδα του και στο 36’ με τρίποντο έκανε το 68-60. Ο Παναθηναϊκός έχασε μια ακόμα ευκαιρία για δύο πόντους και σαν να μην έφτανε αυτό ο Ράιτ χωρίς λόγο έστειλε τον Τζάκσον στην γραμμή των βολών και το σκορ 68-62 στο 37’.

Ο Μπράμος, όμως, δεν… παιζόταν και με νέο τρίποντο-μαχαιριά (7/7) έφτανε τους 23 πόντους και έκανε το 71-62 και… τελείωνε τη Φενέρ. Ο Μπιέλιτσα μείωσε με τρίποντο, 72-67, αλλά ο Διαμαντίδης με δύο βολές έκανε το 74-67 στα 32 δεύτερα που απέμεναν.  Ο Λάσμε μια φοβερή τάπα πάνω στον Μπογκντάνοβιτς έριχνε τους τίτλους τέλους και ο Διαμαντίδης έκανε το τελικό 76-67.

Δεκάλεπτα: 16-19, 41-37, 58-49, 76-67

Παναθηναϊκός (Αλβέρτης): Μπράμος 23, Κάρι, Μπατίστ 2, Φώτσης 10, Ούκιτς 8, Λάσμε 1, Μαυροκεφαλίδης 2, Διαμαντίδης 13, Παππάς, Γιάνκοβιτς, Ματσιούλις 5, Ράιτ 10.

Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ (Ομπράντοβιτς): ΜακΚάλεμπ 6, Τζάκσον 7, Ονάν 7, Μπιέλιτσα 9, Μαχμούτογλου, Κλέιζα 9, Τουρκιλμαζ, Σέκουλιτς 2, Σαβάς,  Ζόριτς 4, Μπογκντάνοβιτς 10, Πρντζιτς 13.

onsports.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!
stavrosalatas@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...